Psihoterapia este o forma de tratament a problemelor de natura psihologica, utilizand metode de modificare a comportamentelor, reactiilor, emotiilor si gandurilor distructive, care ne impiedica sa ne atingem scopurile. Psihoterapeutul si clientul formeaza o echipa care lucreaza impreuna la identificarea si rezolvarea probelmelor si dificultatilor clientului. Obiectivele unui tratament de psihoterapie sunt de a ameliora sau elimina conflictele interne si cu ceilalti, de a favoriza modificarea tiparelor comportamentale, a atitudinilori si relationarilor perturbate, crearea starii de bine fizic si psihic a persoanei. Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o terapie de scurta durata, centrata pe rezolvarea problemelor, cu rezultate rapide, evidente.
In cadrul terapiei, clientul primeste sprijin de la terapeut, in vederea dobandirii unor abilitati prin care sa rezolve nu numai problema prezenta, ci si eventualele probleme ce pot aparea in viitor. Clientul joaca un rol activ in cadrul terapiei. Tehnicile terapeutice sunt astfel construite, incat sa se potriveasca fiecarui client in parte. Terapia cognitiv-comportamentala se adreseaza tuturor persoanelor cu varsta peste 3 ani.
Fiecare dintre noi se confrunta de-a lungul vietii cu anumite dificultati. Ca psihoterapeut, iti pot oferi ajutorul de care ai nevoie, fie ca te confrunti cu probleme mai grave, care te macina de mult timp si iti adancesc durerea, fie ca e vorba de simple obstacole, sau pur si simplu, ai dorinta de autorealizare si dezvoltare personala.
Daca te-ai hotarat sa faci o schimbare in acest sens, te astept la cabinetul meu.
Durata terapiei variaza in functie de tipul problemei si de nevoile persoanei care apeleaza la aceste servicii. Primele intalniri sunt dedicate evaluarii problemei, apoi, in functie de rezultatele evaluarii, se ofera explicatii la factorii care au determinat aparitia si mentinerea problemei si la modul in care se poate rezolva. Cu acordul clientului, se stabileste un plan de lucru. Clientul are un rol activ in procesul terapeutic. Relatia terapeutica este foarte importanta, de aceea am grija sa asigur un mediu cald si primitor, unde persoana sa se simta inteleasa si acceptata.
Costul sedintei se stabileste in acord cu clientul si variaza in functie de tipul terapiei, individuala sau de cuplu. Plata se face la sfarsitul fiecarei sedinte. Pentru o buna desfasurare a activitatii, rog clientii sa anunte cu cel putin 24 de ore inainte, daca nu pot ajunge la sedinta programata.
Durata unei sedinte de terapie este de 50 de minute, in terapia individuala a adultului, 45 de minute in terapia copilului (variaza in functie de varsta copilului) si 80 de minute in terapia de cuplu. Sedintele se stabilesc de regula, o data pe saptamana, dar in functie de modul in care decurge procesul terapeutic si de nevoi, acestea se pot stabili si o odata la doua saptamani.
- Vom discuta despre ceea ce te preocupa.
- Vom gasi cauza aparenta a problemei.
- Vom gasi cauza reala a problemei (problema din spatele problemei).
- Vom explora posibilitatile prin care poti incepe schimbarea situatiilor sau comportamentelor si vom alege varianta cea mai potrivita.
- Vom incepe sa punem in practica noile obiceiuri si comportamente si voi fi alaturi de tine pe parcursul acestui proces de schimbare.
Ca terapeut, dau dovada de o capacitate empatica dezvoltata, care imi permite sa ma pun in “pielea clientului”, sa ii inteleg sistemul de credinte si de valori, sa intru in rezonanta cu nevoile, trairile si dorintele acestuia, astfel incat sa il pot insoti in demersul de autocunoastere si de restructurare personala. Am o atitudine calda, suportiva, de intelegere si acceptare neconditionata. O calitate de baza a mea este respectul fata de om, in general, si fata de persoana din fata mea, in particular.
Relatia terapeutica este diferita de toate celelalte relatii. Relatia dintre terapeut si client este strict profesionala, in sensul ca este o relatie care are ca scop unic urmarea procedurilor de tratament. Psihoterapeutul respecta codul de etica si conduita a organismelor profesionale la care este afiliat. Clientii se pot astepta din partea terapeutului ca acesta sa fie: etic, dedicat, pregatit profesional, plin de compasiune, tolerant si de incredere.
Tot ceea ce se lucreaza si se discuta in sedintele de terapie este strict confidential.